Elite Art Gallery


 

Balcic/Vila Suita/2017

Pictori de azi la Balcic

În perioada 21 august-16 septembrie Elite Art Gallery în parteneriat cu Centrul Cultural ,,The Palace” din Bulgaria vă invită la expoziția ,,Balcic/Vila Suita/2017”. Evenimentul expozițional rezultă taberei de creație cu titlul ,,Pictori de azi la Balcic” desfășurate în perioada 22 – 29 mai în Bulgaria. Expoziția reunește lucrările artiștilor Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, George Mircea, Radu Șerban, Adina Mocanu, Horea Paștina, Emilia Pop  și Biro Kalman Eniko. Grupul este reprezentat și coordonat de către Oliv Mircea, curator și critic de artă.

Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 22 august, ora 18.00. În cadrul evenimentului va concerta pianista Cristiana Achim, bursieră a Fundației Principesa Margareta a României.

Noua ediție a proiectului reunește artiști consacrați a căror contribuție artistică menține vie tradiția școlii de pictură de la Balcic și fructifică atmosfera Coastei de Argint prin pictură încărcată de emoție.

„Stăpânind un mecanism temporal direcționat retrospectiv, artistul contemporan reușește să dezvăluie totuși locuirea autentică și mai ales relația creatoare  a omului de astăzi cu locul a cărui poveste s-a scris în trecut și care astăzi nu mai stârnește acea „pierdere de sine” pe care o năștea în trecut. Artistul de astăzi plecat în căutarea acelui „mântuit azur” de care vorbește trecutul locului se detașează de opacul simțului comun făcând un exercițiu de familiarizare și defamiliarizare rapid,  vede autenticul locului cu toată încărcătura lui simbolică de dinainte de dezrădăcinare. „Scriitura” lui este cea a modernității care resimte „ruptura” cu trecutul. El simte totuși naturalul locului împreună cu măreția și condiția de   răscruce a umanului cu locul împărăției. Balcicul este pentru cei opt artiști  un spațiu ordonat de repere subiective care se lasă măsurat de simțurile lor concrete și integrat  într-un sistem de cunoaștere empirică, o cunoaștere izvorâtă din trăire. Artistul simte/resimte aici și transfigurează în pictură ceea ce în peisaj este excesul de prezență al locului. Aici artistul surprinde o ordine preexistentă a naturii și un echilibru armonic a frumuseții locului. O taină miraculoasă a locuirii”. Oliv Mircea, curator

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 21 august-16 septembrie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

 

Testimoniale

Proiectul “Suvenir de București – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan” mi-a oferit prilejul de a deosebi suvenirul…de oriunde ca reflex turistic al trecerii grăbite, de acel suvenir – amintire – memorie, ca proces, el însuși creator de valori, și totodată, prin tematica sa generoasă, mi-a dat ocazia regăsirii unor “daruri” uitate, neprețuite și neglijate în chip proletcultist.
”Cătălin ”arhitect